Pressmeddelande -
Volymen KRAV-märkt julskinka har dubblerats
Under de senaste fem åren har volymen KRAV-märkt julskinka fördubblats. 2010 fanns det ungefär 4 ton KRAV-märkta julskinkor till försäljning - i år finns det 10 ton. Den ökande efterfrågan handlar bland annat om intresset för skinka som tillverkas utan den omdiskuterade tillsatsen nitrit.
Efterfrågan på KRAV-märkta julskinkor har mer än fördubblats under de senaste fem åren. En anledning till den ökade efterfrågan är att företag och konsumenter för ett himla liv om vikten av nitritfria och KRAV-märkta produkter:
– Jag skulle vilja att ännu fler frågar efter nitritfria, KRAV-märkta produkter i sin butik. Frågvisa konsumenter gör verkligen skillnad. Idag ringde en butik som tidigare sagt nej till att köpa vår julskinka, men som nu beställde eftersom en kund hade frågat efter den, säger Benny Melin på företaget Melins lamm, som i år säljer julskinkor till över 40 butiker. För fem år sedan fanns det inte ens 20 butiker som sålde.
– Trots den positiva utvecklingen kan det ändå vara svårt att få tag i produkterna. För att försäljningen verkligen ska lossna behöver ännu fler butiker satsa på nitritfritt året om, säger Benny Melin.
- Här kan du köpa KRAV-märkta, nitritfria, julskinkor: http://www.krav.se/butiker
I de KRAV-märkta julskinkorna och charkprodukterna får inte tillsatsen nitrit användas eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ha skadliga effekter på hälsan.
– Det finns studier som visar att ett högt intag av nitrit via maten kan vara kopplat till högre risk för cancer till exempel i magsäcken eller tjock- och ändtarmen, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
Men handeln vill att nitrit tillsätts i julskinkor och i andra charkprodukter. De menar att tillsatsen behövs för att produkterna ska ha tillräcklig hållbarhet och det är också med hjälp av nitrit som julskinkan får sin röda färg. Det här innebär att merparten av alla julskinkor från KRAV-märkta grisar, totalt 400 ton, säljs som EU-ekologiska under butikernas egna varumärken, med tydlig hänvisning till Jord på trynet, som är föreningen för KRAV-certifierade grisbönder.
För en KRAV-märkt gris är utevistelse året om ett måste och om sommaren släpps den ut på bete. Dessutom får grisen KRAV-märkt foder, odlat med omsorg om vår planet, utan kemiska bekämpningsmedel, gmo och konstgödsel.
- Läs mer om den KRAV-märkta grisen: http://www.krav.se/krav-markt-griskott
På KRAVs webbsajt ”För ett himla liv” kan du läsa om den KRAV-märkta maten, våra värderingar och varför vi inte vill ha nitrit i våra produkter: http://www.foretthimlaliv.se
Kontakt:
Benny Melin, Melins Lamm, 0705817548
Kristin Karlsson, presschef KRAV: 0706659530
Ämnen
Kategorier
Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.
KRAV-märket är ett registrerat varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen ger KRAV ekonomisk förening ensamrätt till varumärket KRAV.