Gå direkt till innehåll

Ämnen: Mat, dryck

Kocken Johan Engman och rektor Emira Karupovic på Norlandia Förskolor Pärlan i Vårby tog emot priset Årets hållbara offentliga restaurang 2024.

KRAV-certifierad förskola vann hållbarhetspris

Förskolan Pärlan i bolaget Norlandia Förskolor har utsetts till Årets hållbara offentliga restaurang 2024, i konkurrens med cirka 400 offentliga kök på förskolor, skolor och seniorboenden i Sverige. Norlandia Förskolor etablerades 2010 i Sverige och driver idag över 100 förskolor över hela landet. Samtliga förskolor är KRAV-certifierade.

KRAV-certifierade skolkök nominerade till hållbarhetspris

KRAV-certifierade skolkök nominerade till hållbarhetspris

Två KRAV-certifierade skolor har nominerats till KRAVs pris Årets hållbara offentliga restaurang 2024. De två är Byskolan utanför Lund, och Norlandia-förskolan Pärlan i Vårby. Vinnaren presenteras 30 oktober.

Kor är viktiga för Sveriges självförsörjning

Kor är viktiga för Sveriges självförsörjning

Det är viktigt att vara självförsörjande på livsmedel i tider av kris eller krig. Men Sveriges förmåga att försörja sina medborgare ligger på en historiskt låg nivå – redan i fredstid. I KRAVs ekobarometer tar KRAV ett grepp på Sveriges självförsörjning, och visar varför ekologisk produktion är en viktig del av svensk livsmedelsberedskap.

Emma Rung, vd på KRAV, och Sanna Spjut, Customer Development Manager på Arla.

Humlan vinner Go Organic Award 2024

Arlas Humlan-serie, med KRAV-märkt ost, riven ost och mjölk, har utsetts till årets vinnare av KRAV:s nya produktpris Go Organic Award. Priset delas ut till nya KRAV-märkta produkter som speglar rådande trender.

KRAVs regler ska bli både spetsigare och lättare att använda

KRAVs regler ska bli både spetsigare och lättare att använda

KRAV har påbörjat en grundlig översyn av sina regler. KRAVs kunder vill att reglerna blir tydligare och färre, och det kommer att tas stor hänsyn till deras önskemål. Det kan bli aktuellt både att ta bort gamla och lägga till nya regler. Reglerna ska även bearbetas språkligt och få ny struktur. Delar av översynen kommer att vara färdig till nästa regelutgåva 2026.

KRAV lanserar produktpriset “Go Organic Award”

KRAV lanserar produktpriset “Go Organic Award”

KRAV lanserar i höst ett pris, Go Organic Award, som ska lyfta fram ekologiska produkter och inspirera fler att välja hållbart. Vinnaren kommer att presenteras den 10 oktober på Nordic Organic Food Fair i Stockholm.

KRAVs ekorankning:  Jämtland har mest ekologisk jordbruksmark

KRAVs ekorankning: Jämtland har mest ekologisk jordbruksmark

Jämtland hamnar i topp bland Sveriges län i KRAVs ekoranking av jordbruksmark. Totalt brukades 36 procent av länets jordbruksmark med ekologiska metoder förra året. Motsvarande siffra för hela Sverige var 18 procent, visar siffror från Jordbruksverket. KRAV-certifierade gårdar står för större delen av den ekologiskt brukade jorden i Sverige.

Mjölkkor på naturbete. Foto: KRAV

KRAVs gårdar har högst andel naturbetesmark

Kor mår bra av att vara ute och beta. Därför är alla kor hos KRAV-bönder ute på bete minst 12 timmar per dygn under sommaren. Nya siffror från Jordbruksverket visar att hela 92 procent av alla KRAV-certifierade gårdar dessutom låter djuren beta på naturbetesmark, våra allra mest artrika marker som är mycket viktiga för den biologiska mångfalden.

Svenskarna älskar att odla tomater – men ratar bekämpningsmedel i hemmaodlingar

Svenskarna älskar att odla tomater – men ratar bekämpningsmedel i hemmaodlingar

Sex av tio svenskar tänker odla någonting ätbart hemma i år. Tomater är mest poppis att odla, men unga odlare satsar också gärna på örter och chili. Bekämpningsmedel ratas av nästan alla hemmaodlare: hela 96 procent säger att de ska odla utan bekämpningsmedel. Det visar en undersökning genomförd i Kantar Medias Sifo-panel på uppdrag av KRAV.

Unga vill äta mer hållbart – kräver mer av företagen

Unga vill äta mer hållbart – kräver mer av företagen

När Sveriges unga får säga vad de tror blir nästa stora trend inom mat, kommer hållbar mat i topp. Men priset står just nu i vägen för att ungdomar ska konsumera mer hållbar mat, och de vill därför att företagen ska ta ett större ansvar. Det visar nya siffror från Ungdomsbarometern.

Livsmedelsberedskap och strategi måste med till 2025

Livsmedelsberedskap och strategi måste med till 2025

KRAV välkomnar att regeringen i vårpropositionen för 2024 ser vikten av biologisk mångfald och beredskap inom livsmedels- och dricksvattenområdet. Till budgeten 2025 behöver regeringen bli tydliga med mål och insatser om deras intention är att öka hållbar produktion av mat som kan leda till fler jobb, hållbar tillväxt i hela landet och bättre beredskap.

Foto: Eguale kaffe, kooperativet Unicafec i Peru

Ekologiskt växer mer än någonsin i världen

Antalet ekologiska producenter ökar kraftigt i världen. På ett år har antalet ökat med mer än 25 procent. Samtidigt ökar den globala ekologiska odlingsarealen i alla världsdelar. Sverige är fortsatt ett stabilt ekoland och behåller sin femteplats i världen när det gäller konsumtion av ekologisk mat. Det visar rapporten "The World of Organic Agriculture" 2024.

Ekologisk produktion viktig för livsmedelsberedskapen

Ekologisk produktion viktig för livsmedelsberedskapen

– Vi välkomnar utredningen om en ny livsmedelsberedskap, som presenteras i dag. Nu måste alla goda krafter samlas för att öka självförsörjningen vid kris eller krig. Ekologisk produktion är en mycket viktig del i detta, säger Emma Rung, vd på KRAV.

Två av tre oroar sig för hoten mot biologisk mångfald

Två av tre oroar sig för hoten mot biologisk mångfald

Två av tre svenskar (65 procent) oroar sig för hoten mot den biologiska mångfalden. Men 74 procent anser att vi själva kan bidra till ökad biologisk mångfald. Det visar en konsumentundersökning genomförd i Kantar Medias Sifopanel på uppdrag av KRAV.

KRAVs regler från 2024 gäller i två år

KRAVs regler från 2024 gäller i två år

KRAVs regler från och med 2024, kommer att gälla även för 2025. En efterlängtad nyhet i reglerna är att det blir tillåtet för slakterier att slakta ett begränsat antal djur på gården där djuren finns. Djuren förs sedan för styckning och vidare hantering till slakteriet.

Iris Lundquist. Foto: KRAV

KRAV fördjupar dialogen med lantbrukare

KRAV har rekryterat Iris Lundquist till en ny tjänst som kundvårdskoordinator. Hennes främsta uppgift blir att hålla kontakt och stärka relationerna med KRAV-certifierade lantbrukare, som utgör största andelen av de KRAV-anslutna producenterna.

KRAV-märkta grisar får vara ute året om. Foto: KRAV

KRAV vill se mer KRAV-märkt gris i offentliga kök

Ekologiska och KRAV-märkta grisar är de enda grisar i Sverige som helt säkert får komma ut under sin livstid, och beta och böka i riktig jord. Men de är väldigt få, KRAV-märkta grisar utgör endast cirka en procent av svenska grisar. Nu vill KRAV öka intresset för KRAV-märkt griskött i kommuner och regioner tillsammans med Ekologiska lantbrukarna.

Nio av tio mjölkglas i skolan är KRAV-märkta

Nio av tio mjölkglas i skolan är KRAV-märkta

Nästan 90 procent av all mjölk som serveras i skolorna är KRAV-märkt. Det bidrar till den biologiska mångfalden, för hos KRAV-bönder får mjölkkor gå ute mycket och beta. Samtidigt dricker barnen mindre mjölk. På fem år har mjölkkonsumtionen i skolan minskat med 26 procent.

Visa mer