Gå direkt till innehåll
KRAV-märkt laxodling är bättre för miljön och fisken. Foto: Debio
KRAV-märkt laxodling är bättre för miljön och fisken. Foto: Debio

Pressmeddelande -

KRAV får grönt ljus i WWF:s Fiskguide för hållbara val

Igår släppte Världsnaturfonden WWF sin årliga Fiskguide och alla KRAV-märkta fiskprodukter får grönt ljus. I KRAV-märkt fiskodling skonas närmiljön och fodret är ekologiskt och hållbart.

Samtliga KRAV-märkta fiskar får grönt ljus i WWFs Fiskguide. Ungefär hälften av all fisk och skaldjur vi äter i världen är odlad. Lax är den fisk som äts allra mest i Sverige och mer än 90 procent av laxen som säljs i våra butiker är odlad och importerad från Norge. Odlingen kan medföra problem som att laxen matas med foderfisk från ohållbart fiske och att närmiljön skadas av näringsbelastning, kemikalieanvändning och bekämpningsmedel från odlingen. WWFs Fiskguide uppmanar konsumenten att vara försiktig med konventionellt odlad lax från Norge, men ger däremot grönt ljus för KRAV-märkt lax, som odlas ekologiskt. 

– KRAV-märkt lax är en högvärdig produkt med en bättre fettsyresammansättning än konventionellt odlad lax. Den ekologiska produktionen är snällare både mot miljön och fisken jämfört med konventionell odling, säger Roy Alpanes, vd på KRAV-certifierade Flakstadvåg Laks.

Endast tre procent av norsk laxodling är idag ekologisk, men genom ökad efterfrågan kan andelen öka.

Här är ett smakprov från utbudet av KRAV-märkt lax: 

  • FAVORIT – Ekologisk lax, 250 gram
  • Garant Ekologisk laxfilé – 250 gram
  • I Love Eco lax, 280 gram
  • Lobster Seafood – Laxfilé portionsbitar, 250 gram
  • Änglamark – Lax varmrökt bit naturell, ca 250 gram

KRAV-märkt laxodling innebär:

  • Ekologiskt och hållbart foder: Fiskarna matas med ekologiska vegetabilier och fiskrens eller fisk som inte används som människoföda. Inga kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser får användas i fodret.
  • Fiskvälfärd: Fiskarna ska ha tillräckligt med utrymme i odlingskassarna för att kunna bilda stim och för att de inte ska skada varandra. Gränsen är max 10 kilo biomassa per kubik mot 25 kilo per kubik i konventionell odling.
  • Miljöhänsyn: Utsläpp från fiskodlingen får inte minska den biologiska mångfalden eller förorsaka övergödning. Odlingskassarna får inte impregneras med kemikalier som innehåller koppar och laxlusen får inte behandlas med kemiska bekämpningsmedel.

Mer information om KRAV-märkt fisk och skaldjur: http://www.krav.se/sa-blir-fisken-krav-godkand

Kontakt:
Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 070-665 93 76

Ämnen

Kategorier


Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

KRAV-märket är ett registrerat varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen ger KRAV ekonomisk förening ensamrätt till varumärket KRAV.