Gå direkt till innehåll
Hela listan: Länen med flest KRAV-bönder

Pressmeddelande -

Hela listan: Länen med flest KRAV-bönder

Under 2015 valde drygt 250 bönder att ställa om till KRAV. Västra Götaland toppar listan över länen med flest KRAV-bönder men Östergötland och Skåne knappar in. Samtidigt visar KRAVs marknadsrapport att antal KRAV-bönder totalt minskade till drygt 3600 i Sverige.

År efter år visar KRAVs marknadsrapport på rekordstora försäljningsökningar. Så även under 2015: + 39 procent.

– Efterfrågan på KRAV-märkt mat var till och med snäppet större under 2015 jämfört med rekordåret 2014. Aldrig förr har så många konsumenter tillsammans handlat så mycket KRAV-märkt som nu, säger Johan Cejie, Försäljningschef på KRAV.

Under förra året valde över 250 lantbrukare att ställa om till KRAV. Samtidigt slutade knappt 300 bönder med KRAV-certifierat lantbruk. Det gör att antalet KRAV-bönder i Sverige minskar till drygt 3600.

– Det är givetvis tråkigt, men inte oväntat då KRAV följer den strukturrationalisering som svenskt lantbruk går igenom idag. Samtidigt vill vi bekräfta att de drygt 250 bönder som ställt om till KRAV har valt rätt. De väljer att ta tillvara på potentialen inom den kraftigt växande ekomarknaden, säger Johan Cejie.

Västra Götaland, Östergötland och Skåne toppar tio-i-topp listan över länen med flest KRAV-bönder. Detta trots att Västra Götaland tappade över 100 KRAV-bönder under 2015. Östergötland och Skåne däremot fick fler bönder än de tappade, plus 40 respektive plus 35.

Joel Månsson är en av Skånes nya KRAV-bönder. Tillsammans med sin far Anders Månsson ställer han om familjens gård på 125 hektar utanför Lund för odling av KRAV-märkta rödbetor, potatis och rotselleri:
– Vi ställer om av många olika anledningar, bland annat för att få en bättre växtföljd men också för att det är roligt att få en så positiv respons från konsumenterna som vill köpa ekologiskt, säger Joel Månsson.

Listan över län med flest KRAV-bönder. Siffran inom parantes visar antalet bönder som länet ökat eller minskat med:

  • 951 Västra Götalands län (-37)
  • 305 Östergötland (+14)
  • 301 Skåne (+24)
  • 211 Uppsala län (-4)
  • 199 Värmlands län (+3)
  • 169 Södermanland (-6)
  • 156 Jönköpings län (-1)
  • 155 Gävleborgs län (-6)
  • 142 Gotland (-3)
  • 136 Hallands län (+5)

Kontakt:
Johan Cejie, Försäljningschef KRAV 070-665 93 76
Joel Månsson, lantbrukare på Norra Knästorp, 070-3881298
Kristin Karlsson, Presschef KRAV, 070-665 95 30

Ämnen

Kategorier

Regioner


Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

KRAV-märket är ett registrerat varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen ger KRAV ekonomisk förening ensamrätt till varumärket KRAV.


Relaterat innehåll

Nu ökar KRAV-bönderna produktionen

Nu ökar KRAV-bönderna produktionen

Under 2015 agerade KRAV-bönderna på råvarubristen och ökade produktionen av KRAV-märkt fläsk, ägg och slaktkyckling rejält. Även åkermark på väg in i KRAV-certifiering ökade för första gången på fem år med 16 procent. Det är framförallt bönder som redan är KRAV-certifierade som ökat sin produktion men det tillkom också nya KRAV-bönder under 2015.

Rekordmånga nya KRAV-märkta produkter

Rekordmånga nya KRAV-märkta produkter

Antalet KRAV-märkta produkter ökade med 24 procent under 2015 – mer än under något år tidigare. De KRAV-märkta färska kryddorna står nu för 51 procent av den totala försäljningen i sin kategori. Om det här, och mycket mer, kan du läsa i KRAVs marknadsrapport som släpps i dag.