Pressmeddelande -
Endast KRAV-märkt kyckling får grönt i WWF:s Köttguide
KRAV-märkt kyckling är den enda kyckling som får grönt ljus i WWF:s nya Köttguide. WWF:s skärpta kriterier för klimat och djurvälfärd gör att all annan svensk och importerad kyckling får gult eller rött ljus. KRAV hamnar genomgående i topp med grönt ljus i Köttguidens alla livsmedelsgrupper.
– Att KRAV hamnar i topp i Köttguiden beror på att KRAV har ett starkt regelverk, med regler för hållbarhet och djurvälfärd utöver EU:s ekoregler, säger Anna Richert, matexpert på WWF.
Den senaste upplagan av Köttguiden presenterades för två år sedan av WWF, som rankar kött, ägg, ost och vegoprotein utifrån ett trafikljussystem med grönt, gult eller rött ljus. Bedömningarna baseras på fem kriterier: biologisk mångfald, klimat, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.
– WWF:s guider är viktiga hjälpmedel för konsumenter som vill göra hållbara val. Det är positivt att WWF har skärpt sina kriterier för Köttguiden, och resultatet visar tydligt att KRAV-märkta livsmedel är de som konsumenter och inköpare bör välja i första hand, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
De stora förändringarna i årets uppdatering av Köttguiden gäller kyckling, där svensk konventionellt producerad kyckling nu får rött ljus.
En annan nyhet gäller en uppdelning som har gjorts mellan nötdjur som får gå på bete och de som endast får stå inne på stall. KRAV har regler för omfattande utevistelse för nötdjur, även för ungtjurar vilket är unikt, och det bidrar till att KRAV placerar sig i topp med grönt ljus i kategorin nötkött. Enligt WWF kommer en fjärdedel av nötköttet i butik från djur som aldrig fick gå ute under sina liv.
Kött med grönt ljus utgör enligt WWF endast 1-3 procent av allt kött som säljs i svenska matbutiker. Störst andel med grönt ljus har nötkött. Men i dag säljs exempelvis en stor del av kött från KRAV-certifierade gårdar utan märkning, något som WWF uppmanar butiker att ändra på.
År 2019 lade WWF till ost i Köttguiden. I år har de skärpta klimatkriterierna gjort att flera ostar har tappat sin grönmärkning, medan KRAV-märkta ostar ligger på grön topplacering både när det gäller hårdost, grillost och fetaost.
Med Köttguiden vill WWF bidra till en mer hållbar köttkonsumtion med budskapet ”mindre men bättre kött”. Den riktar sig främst till konsumenter, men vill även inspirera andra aktörer i livsmedelskedjan.
I samband med att den uppdaterade Köttguiden släpps, lanserar WWF en gemensam app, WWF Matguiden, för alla tre konsumentguider: Fiskguiden, Köttguiden och Vegoguiden. Syftet med en gemensam app är att göra det lättare för användarna att hitta information på ett och samma ställe.
Här finns WWF:s köttguiden
Kontakt: Anita Falkenek, vd på KRAV, 070-209 05 82
Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78
Pressbilder: Pressbild på Anita Falkenek och genrebilder finns i KRAVs bildbank
Ämnen
Kategorier
KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, och är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV har särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAV är en ekonomisk förening, ägd av 24 medlemsföretag och organisationer.