Pressmeddelande -
Två av tre vill ha julskinka från en utegris
En ny undersökning visar att fyra av fem svenskar kommer att äta julskinka i år. Två av tre vill ha en julskinka från utegrisar, och lika många tror att mer än 10 procent av svenska grisar får vara ute – men så ser det inte ut. Mindre än 1 procent får springa fritt utomhus på sommaren, beta gräs, böka i jorden och svalka sig i gyttjebad, och det är de KRAV-certifierade grisarna.
– Djurvälfärd är mycket viktigt för KRAV, och jag önskar att fler grisar skulle få tillbringa somrarna utomhus och leva ett naturligt grisliv. Det är härligt att se hur glada de blir när de får komma ut, säger Emma Rung, vd på KRAV.
Grisarna hos KRAV-bönder får vara ute året om. På sommaren betar de gräs, bökar i jorden och svalkar sig i gyttjebad. På vintern kan de gå ut på en rastgård från stallet. EU-ekologiska grisar får nöja sig med en rastgård intill stallet året om, medan konventionellt uppfödda grisar får hållas inne hela livet.
I år är det första gången som alla stora livsmedelskedjor – Coop, Ica och Axfood – säljer julskinka från KRAV-certifierade grisar.
– Vi ser att efterfrågan på KRAV-märkt hållbart producerat kött ökar totalt sett, vilket är mycket positivt. Under tredje kvartalet i år ökade försäljningen med 46 procent i volym, säger Emma Rung, vd på KRAV.
Varje år slaktas 2,6 miljoner grisar i Sverige, varav endast cirka 20 000 är KRAV-certifierade. Från varje gris får man 4-8 julskinkor.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 4-6 november 2024. Totalt intervjuades 1 061 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).
Enligt undersökningen kommer fyra av fem svenskar att äta julskinka i år. Två av tre vill ha en julskinka från utegrisar, och lika många tror att svenska grisar får vara ute, men det är mindre än 1 procent av Sveriges grisar som är utegrisar: de KRAV-certifierade.
Kontakt: Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78
Pressbilder: Bilder på Emma Rung och genrebilder på KRAV-certifierade utegrisar, finns i KRAVs pressbildbank
Ämnen
Kategorier
KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel
KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, och är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV-märkt mat bidrar till ökad biologisk mångfald, god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor. KRAV är en ekonomisk förening, ägd av 22 medlemsföretag och organisationer.