Pressmeddelande -
Ny rapport: Allt fler KRAV-märkta lantbrukare i Skåne
Skåne har hittills haft den lägsta andelen ekologisk odlad mark i landet, men nu visar KRAVs Skånerapport att omställningen till KRAV bland länets lantbrukare ökar rejält. Skånemejerier beräknar att de kommer att ta emot 50 procent mer KRAV-märkt mjölk från gårdar i Skåne det kommande året.
Den stora omställningen i Skåne bidrar till att möta efterfrågan från svenska konsumenter.
– Allt fler konsumenter väljer KRAV-märkt och nu ser vi att de skånska lantbrukarna svarar på dessa signaler. Omställningen till KRAV leder till att fler djur får beta och böka och fler åkrar i Skåne befrias från kemiska bekämpningsmedel, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.
Enligt uppgift från Skånemejerier är närmare 1700 skånska mjölkkor på väg att bli KRAV-certifierade. Det innebär att Skånemejerier kommer att ta emot cirka 50 procent mer KRAV-märkt mjölk från gårdar i Skåne län det kommande året. Och det finns vilja från fler skånska mjölkbönder att ställa om de kommande åren.
– Intresset var så stort att vi fick sätta stopp. Vi vill inte riskera överskott på KRAV-märkt mjölk och kunde därför inte ta in mer än knappt hälften av dem som ville gå över till KRAV, säger Martin Olsson, verksamhetsledare på Skånemejerier.
Mer KRAV-märkt mjölkproduktion bidrar till positiva effekter både för djuren och Skånes miljö. Till följd av Skånemejeriers utökning av KRAV-märkt mjölk läggs cirka 2500 hektar åkermark om till odling av foder och bete utan kemiska bekämpningsmedel.
– Vi kan se att djurhälsan förbättrats sedan vi gick över till KRAV-certifierad mjölkproduktion. Dessutom ser vi tecken på att den biologiska mångfalden har ökat i omgivningarna. Exempelvis har antalet rovfåglar ökat, säger Johan Lindgren, mjölkbonde på Nymölla Gård utanför Emmislöv.
Andra djurslag där den KRAV-märkta produktionen ökat kraftigt i Skåne redan under 2016 är kyckling och gris. När det gäller grönsaker har den KRAV-certifierade morotsarealen i det sydligaste landskapet ökat med cirka 40 procent under 2016, potatisodlingen med 20-30 procent och lökodlingen med cirka 20 procent. Ytterligare ökningar på 15-20 procent av dessa grödor förväntas till säsongen 2017.
– Hela vår KRAV-certifierade odling har ökat med 320 hektar sedan 2015 och nu är vi uppe i cirka 550 hektar. Vi upplever en stor efterfrågan på nya produkter hela tiden, säger Stefan Pålsson på Mariannes Farm, som bland annat odlar KRAV-märkta morötter, palsternackor, lök och potatis.
I Skåne finns stora miljöutmaningar kopplade till jordbruket. I över 80 procent av alla analyserade skånska ytvattenprover har man hittat rester av bekämpningsmedel. Cirka 60 procent av Sveriges rödlistade arter finns i Skåne och majoriteten av dem finns i jordbrukslandskapet. KRAV-märkt produktion utan användning av kemiska bekämpningsmedel kan här bidra till lösningar. Bland annat har ekologiska odlingar i snitt 30 procent fler växt- och djurarter än konventionella.
Skånerapporten är KRAVs första specialproducerade Marknadsrapport för ett specifikt län. Här kan du ladda ned rapporten. För KRAVs nationella Marknadsrapport, klicka här.
Kontakt:
Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 070-665 93 76
Ämnen
Kategorier
Regioner
Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.
KRAV-märket är ett registrerat varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen ger KRAV ekonomisk förening ensamrätt till varumärket KRAV.