Gå direkt till innehåll
Nästan varannan vill ha mat som ger ökad biologisk mångfald

Pressmeddelande -

Nästan varannan vill ha mat som ger ökad biologisk mångfald

Nästan varannan konsument, 40 procent, tycker det är viktigt att maten är producerad på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden när de handlar livsmedel, visar en ny undersökning från Kantar Sifo. Naturvänlig matproduktion är också en åtgärd som FN lyfter fram som en av de viktigaste vid konferensen för biologisk mångfald, COP15, som pågår i Montreal i Kanada.

– Jag tror den tilltagande oron för minskad biologisk mångfald bland svenskarna kan förvandlas till handlingskraft. Genom att välja ekologiska varor i butiken bidrar du till fler humlor och bin. Det kallar jag konsumentmakt, säger Emma Rung, vd på KRAV.

Kring ekologiska odlingar finns i genomsnitt 50 procent fler arter av växter, bin och andra pollinerare. I dessa odlingar används inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. På KRAV-märkta gårdar används varierad växtföljd i odlingarna och där finns ofta naturbetesmarker. Det bidrar till att öka och bevara den biologiska mångfalden.

– Det här är en tydlig signal till våra politiker som nu är i Montreal och förhandlar, att konsumenterna vill se åtgärder. Det behöver även vara enkelt och ekonomiskt möjligt för fler att göra rätt och ett förslag vi har lyft fram på nationellt plan är sänkt moms på ekologisk mat, säger Emma Rung.

På frågan vilka hållbarhetsaspekter som är viktiga när man handlar livsmedel, svarade 40 procent att de anser att det är viktigt att maten är producerad på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden. Undersökningen visar också att KRAV är den märkning som flest tycker stämmer in på det påståendet. Drygt 1 500 konsumenter deltog i Kantar Sifos undersökning som genomfördes i början av oktober.

Pressbilder:
Genrebilder och pressbilder på Emma Rung finns i KRAVs pressbildbank

Kontakt:
Nina Halling, kommunikationschef på KRAV, 070-842 43 73, nina.halling@krav.se

Ämnen

Kategorier


KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel

KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, och är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV har särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAV är en ekonomisk förening, ägd av 23 medlemsföretag och organisationer.