Gå direkt till innehåll
Lista: Här finns KRAV-märkt jordgubbar

Pressmeddelande -

Lista: Här finns KRAV-märkt jordgubbar

KRAV-märkta jordgubbar är verkliga superbär. Väljer du ekologiska jordgubbar minskar du risken att få i dig rester av kemiska bekämpningsmedel. En rapport från Livsmedelsverket, SLV, visar kemikalierester i 84 procent av stickproven på jordgubbar som odlas med kemiska bekämpningsmedel.

I Sverige finns det drygt 20 KRAV-certifierade jordgubbsodlingar, varav 19 presenteras i KRAVs årliga jordgubbslista, där det även finns en översikt som visar vilka butiker som säljer jordgubbarna.

– KRAVs jordgubbslista är unik och med den vill vi berätta om de KRAV-märkta bönderna som väljer naturliga sätt att tackla ogräs och skadeinsekter istället för att använda kemiska bekämpningsmedel, säger Katarina Wolf, Marknadschef på KRAV.

Under 2013 tog Livsmedelsverket 50 stickprov på jordgubbar för att mäta förekomsten av rester av kemiska bekämpningsmedel från odlingen. Mätbara resthalter, alla under gränsvärdet, påträffades i 84 procent av proven (42 av 50). I jordgubbar som odlats i Sverige hittades rester av nio olika bekämpningsmedel i 92 procent av proverna (23 av 25 prov). Halterna i de svenska bären var generellt låga i förhållande till gränsvärdena, skriver SLV i sin rapport.

– Jag ser inte att det kan finnas någon risk för akuta hälsoeffekter vid så låga halter, säger Professor Christina Ruden, på institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms universitet.

Samtidigt är hon mycket kritiskt till att SLVs gränsvärden inte baseras på den nya forskning och kunskap som finns. Till exempel att ingen hänsyn tas till den forskning som visar att blandningar av ämnen kan ge skadliga effekter vid doser där varje ämne var för sig skulle vara ofarligt.

– Det finns mycket som tyder på att riskerna med hormonstörande kemikalier i dagsläget är underskattade. Krav på testning av kemikalier för hormonstörande effekter saknas i hög grad. Både när det gäller riskbedömning av hormonstörande kemikalier och av blandningar så ligger lagstiftningen tyvärr långt efter forskningen. Detta är mycket olyckligt ur ett miljö- och hälsoperspektiv, säger Christina Ruden.

Att äta bär och frukt är nyttigt oavsett om frukten är ekologiskt odlad eller inte menar Livsmedelsverket. För den som vill minska risken att få i sig kemikalierester via jordgubbarna rekommenderar KRAV de ekologiska:

Eftersom KRAV-märkta jordgubbar inte får besprutas med kemiska bekämpningsmedel sker ogräsbekämpningen för hand. Det tar längre tid och kräver mer personal, men för Mikael Jonasson, en av bönderna på KRAVs jordgubbslista, var det självklart att KRAV-certifiera odlingen:

– Går du ut i vårt jordgubbsland när allt är moget så luktar det bara jordgubbar och inget annat. Det är inget vidare att stoppa i sig en massa bekämpningsmedel om man inte behöver. Vi vill inte heller att de som jobbar här ska bli utsatta för något hälsovådligt, säger Mikael Jonasson som odlar jordgubbar på Härjeåsjöns lantgård vid Sveg i Härjedalen.

Var kan du då köpa dessa superbär? De flesta KRAV-märkta jordgubbar säljs direkt från gården, men några butiker säljer bären direkt: http://www.krav.se/jordgubbar-butiker-2015

Läs mer:

Kontakt:Professor Christina Ruden, Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms universitet, telefon 0704 933101
Mikael Jonasson, KRAV-märkt bonde, Härjeåsjöns lantgård, 070 518 53 50
Kristin Cooper, Presschef KRAV, 070-665 95 30

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

KRAV-märket är ett registrerat varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen ger KRAV ekonomisk förening ensamrätt till varumärket KRAV.