Gå direkt till innehåll
Första KRAV-märkta lutfisken här

Pressmeddelande -

Första KRAV-märkta lutfisken här

Ät KRAV-märkt lutfisk och gör samtidigt miljön en stor tjänst. Den första KRAV-märkta lutfisken är skonsamt fiskad från ett hållbart torskbestånd.

På fredag den 30 oktober infaller lutfiskens dag och för många har lutfisken en självklar plats på festbordet nu när julen närmar sig. För första gången någonsin går det att köpa KRAV-märkt lutfisk. Den säljs i alla de stora livsmedelsbutikerna under varumärket Lysekils.

– Vi vill kunna erbjuda ett miljövänligt alternativ – lutfisk från linfångad torsk, säger Ulrica Wahlund som är försäljningschef på Marenor, sjömatskoncernen som äger Lysekils.

I Sverige är vi vana att göra lutfisk på långa men i Norge görs den även på torsk, vilket smakar minst lika gott enligt Ulrica Wahlund.

– Det är en gammal norsk tradition. Skillnaden är att torsken är fastare i konsistensen än långan. Fast det är faktiskt många som inte vet vilken fisk de äter, det är själva processen med torkning och lutning som ger lutfisken dess milda smak och fina konsistens.

Det finns anledning att vara försiktig med att äta långa, som bland annat fått rött ljus i WWF:s Fiskguide. Torsken som Lysekils lutfisk kommer från är linfiskad i Norska havet från ett hållbart bestånd som har godkänts av KRAV.

Linfiske är en skonsam fångstmetod. Valet av agn styr vilka fiskar som nappar på kroken och linfisket minskar bifångsten jämfört med trålning. Det har även andra fördelar.

– Torsken är djupgående och när man trålar efter den finns risk att skada havsbottnen. Dessutom blir energiförbrukningen hög av att dra en trål bakom båten, säger Ulrica Wahlund.

Johan Cejie, försäljningschef på KRAV, är glad över att den KRAV-märkta lutfisken nu har nått de svenska butikshyllorna.

– För många miljömedvetna öppnar det upp för en comeback för lutfisken på julbordet. Dessutom finns det en helt ny generation unga konsumenter som vi nu hoppas introduceras till lutfisktraditionen, säger han.

Varför KRAV-märkt fisk?

  • Hållbart fiske. Fiskas från hållbara bestånd som är långsiktigt förvaltade enligt internationella havsforskningsrådet.
  • Skonsamt fiskad. KRAV främjar bästa tillgängliga fiskemetoder.
  • Klimathänsyn. Bränsleförbrukningen på båtarna är reglerad per kilo fångst för att minska klimatpåverkan. Dessutom får båtarna bara använda ozon- och klimatneutrala kylmedel ombord.
  • Kontroller. Varje båt kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag vid en KRAV-certifiering, till exempel när det gäller socialt ansvar och god arbetsmiljö för personalen samt att en miljöpolicy finns.
  • Djurvälfärd. När KRAV godkänner exempelvis fångstredskap och bedövningsmetoder beaktas alltid fiskarnas välfärd.
  • Reglering kring miljögifter. KRAV-certifieringen följer Livsmedelsverkets råd. Höga halter av dioxiner och tungmetaller innebär att fisken inte blir godkänd.


För ytterligare information, kontakta:
Ulrica Wahlund, försäljningschef Marenor, telefon: 070-399 93 53
Johan Cejie, försäljningschef KRAV, telefon: 070-665 93 76
Kristin Karlsson, presschef KRAV, telefon: 070-665 95 30

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

KRAV-märket är ett registrerat varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen ger KRAV ekonomisk förening ensamrätt till varumärket KRAV.