Pressmeddelande -
Musselodling kan rena våra hav – seminarium i Almedalen beskriver metoden
Odling av musslor kan bidra till att minska övergödningen i våra hav. Hur detta går till och vilken betydelse det kan få för vår havsmiljö är ämnet för ett kommande seminarium i Almedalen.
– Det finns en stor potential i detta att slå två flugor i en smäll; dels kan musselodlingen som näring utvecklas längs våra kuster och dels kan vi minska övergödningen i havet, säger Anders Carlberg på Västra Götalandsregionen.
Musselodling som kväveslukare provas på flera håll i landet, bland annat i kommunerna Lysekil på västkusten och Mönsterås på ostkusten. Musslan suger i sig några deciliter liter vatten i timmen. Ur vattnet filtrerar den alger som den äter upp. Algerna livnär sig på kväve och fosfor, som då tas upp av musslan. Det är kvävet och fosforn som står för det vi brukar kalla övergödning. När musslorna sedan skördas följer övergödande näringsämnen med. Musslorna används som djurfoder eller gödsel. Enligt havsforskare går det att odla upp mot 50 000 ton musslor vid Bohuskusten varje år. En sådan skörd tar samtidigt med sig cirka 500 ton kväve och 50 ton fosfor ur havet.
En ny statlig utredning: Det växande vattenbrukslandet, lyfter fram musselodlingens potential som reningsverk. I ett seminarium under den kommande Almedalsveckan i Visby kommer vi att tydligare beskriva hur fisk och skaldjur kan fiskas och odlas utan att störa havets ekologi.
Musslor är nyttiga som foder till husdjuren och utmärkt som gödningsmedel i lantbruket. KRAV vill se en övergång från fiskmjöl till ekologiskt musselmjöl som tillsats i husdjurens foder. Vi vill också se en ökad användning av mussla som gödning på åkrarna. Detta skulle i betydande omfattning bidra till ett förbättrat kretslopp av näringsämnen.
– Allt fler studier visar att musslor är lika bra som eller till och med bättre än fiskmjöl som fodertillskott. För oss känns det naturligt att försöka styra över mot ett fodermedel som har så uppenbara miljöfördelar, säger Johan Cejie på KRAV.
Seminariet kommer att behandla konkreta frågor om hur vi får igång musselproduktionen och produktionen av musselmjöl.
- När kommer det att finnas musselmjöl på marknaden?
- Kan man odla musslor i Östersjön?
- Vad kan vi göra åt prisbilden på musslorna?
- Kan flera vara med och betala för musselodlingen, så att kalkylen går ihop för odlaren?
- Kan vi odla tillräckligt med musslor för att försörja foderindustrin och lantbruket i övrigt?
Det är några av frågorna som behandlas i seminariet.
Medverkande:
Odd Lindahl, Kungliga Vetenskapsakademin
Dr Britt Gabrielsson, Chalmers tekniska högskola
Björn Lindblad, Skaldjursodlarnas producentorganisation
Johan Cejie, KRAV
Arrangör:
Västra Götalandsregionen
Dag:
1/7 2009 10:00 - 12:00
Plats:
Medeltidshotellet, Norra Kyrkogatan 3-7
Kontaktpersoner:
Anders Carlberg, Region Västra Götaland, 0708-82 15 41
anders.carlberg@vgregion.se
Johan Cejie, KRAV, 0706-65 93 76
Johan.cejie@krav.se