Pressmeddelande -
KRAVs kunder deltar i regelöversyner
KRAV har i år startat ett historiskt omtag av sina regler med målet att förenkla, modernisera och vässa dem. Det är viktigt för KRAV att de som berörs av regelverket får göra sin röst hörd, därför har certifierade kunder bjudits in att delta i regelöversynerna.
För att göra det enkelt att vara med och påverka, har KRAV under hösten arrangerat en serie webbinarier och hearings där hittills över 200 kunder tillsammans med representanter från miljöorganisationer och dagligvaruhandel har deltagit.
– Vi vill ge KRAV-certifierade kunder, och andra som använder KRAV som ett verktyg, möjlighet att förstå hur vi arbetar med regelöversynerna, och möjlighet att ge inspel på regelområden som är viktiga för dem, säger Cecilia Lenbäck, vice vd på KRAV.
KRAV har från starten för 40 år sedan satsat på transparens och att producenter ska känna sig inkluderade. Vid webbinarierna har KRAV presenterat en ny digital struktur som har tagits fram för att göra reglerna mer användarvänliga. Man har också resonerat kring en plan för hur reglerna ska utformas för att ge mesta möjliga hållbarhetsnytta och hur en KRAV-certifiering kan underlätta och förbättra i arbetet med hållbarhetsredovisning.
Demokratisk process
Den demokratiska underifrån-process som KRAV har valt för regelöversynerna, är en fortsättning på ett årslångt ”inlyssnande”, då KRAV-certifierade livsmedelsproducenter har ombetts ge sina synpunkter på hur KRAVs regler fungerar för dem. KRAV är en certifiering som bygger på EU:s ekologiska förordning, med extra tuffa krav på områden som biologisk mångfald, djurvälfärd, arbetsvillkor och klimatpåverkan.
– KRAV-certifierade producenter följer ett strikt regelverk, med omfattande kontroller av fristående certifieringsorgan, och de bidrar till stor hållbarhetsnytta. Vi vill därför att våra regler ska vara så enkla som möjligt för dem att tillämpa, säger Cecilia Lenbäck, vice vd på KRAV.
Flest synpunkter från lantbrukare
De synpunkter som KRAV-certifierade lämnade på befintliga regler, kom oftast från lantbrukare, som utgör den största gruppen KRAV-certifierade. Deras synpunkter handlade ofta om djurhållning och slakt och därför har dessa regelområden prioriterats i översynerna. Andra synpunkter var att reglerna bör bli tydligare och färre.
Regelöversynerna kan leda till att nuvarande regler skärps, att nya läggs till och att gamla regler rensas bort. Arbetet kommer att fortsätta under 2025, och delar av översynerna kommer att bli klara till nästa regelutgåva i januari 2026. Fram till dess finns möjligheter både för KRAV-certifierade företag och andra att bidra med synpunkter. KRAVs regler finns tillgängliga på KRAVs webbplats krav.se, och remisser kommer att läggas ut där under våren.
Pressbilder: Pressbilder på Cecilia Lenbäck och genrebilder finns i KRAVs pressbildbank
Kontakt: Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78
Ämnen
Kategorier
KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel
KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, och är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV-märkt mat bidrar till ökad biologisk mångfald, god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor. KRAV är en ekonomisk förening, ägd av 22 medlemsföretag och organisationer.