Gå direkt till innehåll
KRAV-märkta grisar får vara ute året om. Foto: KRAV
KRAV-märkta grisar får vara ute året om. Foto: KRAV

Pressmeddelande -

KRAV vill se mer KRAV-märkt gris i offentliga kök

Ekologiska och KRAV-märkta grisar är de enda grisar i Sverige som helt säkert får komma ut under sin livstid, och beta och böka i riktig jord. Men de är väldigt få, KRAV-märkta grisar utgör endast cirka en procent av svenska grisar. Nu vill KRAV öka intresset för KRAV-märkt griskött i kommuner och regioner. I samarbete med Ekologiska lantbrukarna arrangerar de en inspirationslunch på en KRAV-certifierad grisgård i Skåne 11 oktober där kökschefer, kockar, kostchefer och måltidschefer från tre skånska kommuner deltar.

– Vi tror att det här kan vara något för kommuner och regioner att satsa på, särskilt som många av dem redan har mål för inköp av ekologiska livsmedel. Och det finns många exempel på skolkök som kan kombinera god hållbar mat med en bra ekonomi, säger Staffan Carlberg, kundansvarig för offentlig sektor på KRAV.

Ett av KRAVs främsta mervärden är god djurvälfärd, och KRAV-märkt griskött kommer från djur som har levt ett naturligt grisliv. Grisarna får vara ute året om, fyra månader sammanhängande under betessäsongen, och därefter har de möjlighet att gå ut på en rastgård utifrån stallet. De äter foder som till minst 50 procent har odlats på gården utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Konventionella slaktsvin får hållas inomhus hela livet.

– KRAV-certifierad grisproduktion har så stora mervärden, och genom att koppla samman nyckelaktörer som lantbrukare, grossister och inköpare hoppas vi kunna bidra till att öka andelen KRAV-certifierat griskött i offentliga kök säger Ida Lind, Ekologiska lantbrukarna.

KRAV och Ekologiska lantbrukarna menar att kommuner och regioner har stora möjligheter att påverka utvecklingen av en bättre djurvälfärd genom att ställa högre och tuffare krav i sina upphandlingar. De vill också bidra till att skapa konkreta marknadsutvecklande samarbeten mellan producenter, förädlingsled och offentliga kök.

KRAVs och Ekologiska lantbrukarnas projekt är en del av ett större projekt, “Lantbrukardrivna marknadspiloter”, som finansieras med medel av Jordbruksverket inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin.

Kontakt
Staffan Carlberg, kundansvarig för offentlig sektor på KRAV, 070-311 05 70

Therese Zätterqvist, kommunikatör press- och omvärldsbevakning på KRAV, 070-665 95 94

Pressbilder
Bild på Staffan Carlberg finns i KRAVs pressbildbank

Ämnen

Kategorier


KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel

KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, och är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV-märkt mat bidrar till ökad biologisk mångfald, god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor. KRAV är en ekonomisk förening, ägd av 23 medlemsföretag och organisationer.