Gå direkt till innehåll
KRAV utser kycklinguppfödare till årets omläggare

Pressmeddelande -

KRAV utser kycklinguppfödare till årets omläggare

Kycklinguppfödaren Roland Hermansson i Nossebro, Västergötland, är årets omläggare. Det tillkännages idag på Ekowebs Ekogala i Stockholm.

Under 2013 har Bosarp letat efter nya uppfödare då försäljningen av KRAV-märkt kyckling ökat starkt. För Roland Hermansson i Nossebro innebar efterfrågan en möjlighet. Han ställde om sin konventionella produktion till KRAV och i oktober levererades de första kycklingarna.

På Ekowebs Ekogala idag utnämns han av KRAV till årets omläggare med motiveringen: Roland Hermansson har gjort en viktig satsning inom ett segment som växer. Han har imponerat genom att direkt från start åstadkomma en hög kvalitet i denna utmanande produktion.

Fyra frågor till Roland Hermansson:

Hur har det gått hittills?

Det fungerar bra. Vi har fått beröm från slakteriet för att kycklingarna var jämnstora och i rätt viktklass, säger Roland Hermansson.

Vad är mervärdena med KRAV-märkt kyckling?

Kycklingarna har mer yta att röra sig på. En konventionell kyckling ligger i stort sett still, det gör inte en ekologisk. Den rör på sig mycket. Kycklingarna lever ett mindre stressat liv och har tillgång till utevistelse och gräs. Kycklingar är fantastiska betesdjur. När vi öppnar luckorna springer 3000 av 4000 ut direkt. Först jagar de insekter, säger Roland Hermansson.

Hur påverkar uppfödningen kvaliteten på köttet?

– Eftersom kycklingarna rör sig mer får de bättre muskelfibrer och ett smakrikare kött. Uppfödningstiden är också längre för en KRAV-märkt kyckling. När kycklingarna kommer upp i ålder hinner de ansätta mer fett vilket också ger mer smak. En konventionell kyckling är som tuggummi i jämförelse, säger Roland Hermansson.

Vilka är de största utmaningarna i produktionen?

– De vilda djuren. Räven klarar man med elnät, men duvhöken går inte att stänga ute. Man måste också jobba för att undvika tarmparasiter. Nu efter den första omgången ska vi byta ut gruset utanför verandan och kalka i stallet. Fodret har däremot funkat bra, där har vi inte haft några problem, säger Roland Hermansson.

Den 20/3 kan du vara med på KRAVs marknadsseminarium i Stockholm. Anmäl dig här: http://www.krav.se/nyhet/dags-kravs-marknadsseminarium

Kontakt:

Roland Hermansson, KRAV-märkt kycklinguppfödare, 070-5533727
Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018-17 45 17
Kristin Cooper, pressansvarig KRAV 0706-65 95 30


Relaterade länkar

Ämnen


Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

• Tillsammans med konsumenter, producenter och handeln har KRAV under 25 års tid drivit fram en ekologisk marknad i Sverige.
• I dag finns det över 4 000 KRAV-lantbrukare, 6 200 KRAV-certifierade produkter och cirka 2 000 livsmedelsföretag, butiker och restauranger.
• All KRAV-produktion kontrolleras.
• Läs mer på www.krav.se

KRAV-märket är ett registrerat varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen ger KRAV ekonomisk förening ensamrätt till varumärket KRAV.

Relaterat innehåll

Ännu fler KRAV-märkta bönder behövs

Under förra året valde 40 nya lantbrukare att odla KRAV-märkt och det innebär att det totalt finns 3754 KRAV-märkta bönder. De allra flesta återfinns i Västra Götaland. Statistiken visar också att den KRAV-godkända arealen ökade under 2013.