Pressmeddelande -
KRAV-mjölk är nyttigare än vanlig mjölk
KRAV-mjölk innehåller mer nyttiga fettsyror än vanlig mjölk. Det beror framförallt på att KRAV-kor äter mer gräs än andra kor. Det fastställer en ny forskningsrapport.
Den stora ”mjölkrapporten”, en så kallad metaanalys av tretton studier från 2008-2011, slår fast att näringsinnehållet i ekologiska och konventionella mjölkprodukter skiljer sig åt eftersom ekologiska kor äter mer gräs (grovfoder), än andra kor som äter mer spannmål (kraftfoder).
– Vad korna äter speglas i mjölken. Rapporten visar att om djuren äter mycket gräs så blir mjölken bättre, den får en högre kvalitet i slutändan. Framförallt visar den att ekologisk mjölk innehåller mer omega-3-fettsyror i jämförelse med annan mjölk, säger Alicja Wolk, Professor i nutritionsepidemiologi vid Institutet för miljömedicin, i en kommentar till rapporten.
Enligt rapporten innehåller bland annat de ekologiska mjölkprodukterna mer fleromättade fettsyror och mer omega-3 fettsyror än konventionella mjölkprodukter. Till exempel har ekologiska mjölkprodukter, särskilt under sommarhalvåret, men även under vintern, en dubbelt så hög kvot mellan omega-3- och omega-6-fettsyror i jämförelse med konventionell mjölk.
– Det är fortfarande för tidigt att dra för stora växlar på hälsoeffekterna, men rapporten visar i alla fall att de ekologiska mjölkprodukterna har en bättre komposition av näringsämnen och innehåller mer protein. Äter man till exempel mjölkprodukter med hög fetthalt, som ost, kan effekterna av den mer fördelaktiga sammansättningen av fettsyror i ekologiska produkter bli större, säger Alicja Wolk.
Jana Pickova, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet har i sina studier om näringsinnehåll i mjölk kommit fram till liknande slutsatser:
– Du blir vad du äter helt enkelt. Eftersom KRAV-kor betar under längre perioder än andra kor och de får mer grovfoder ökar halterna av nyttiga fettsyror i mjölken, säger Jana Pickova.
KRAV-bonden Jenny Alm (bilden) på Almunge Prästgård utanför Uppsala gläds åt att mjölken från hennes 110 mjölkkor har bättre kvalitet tack vare att korna går på bete där de äter mycket gräs.
– Jag har alltid tyckt att kor är gjorda för att beta, att de ska äta grovfoder snarare än spannmål för då mår de bra och då blir kvalitén på mjölken bättre, säger Jenny Alm, som tycker att det finns flera fördelar med betande kor:
– Det är ju bättre att korna själva hämtar in maten under sommaren istället för att jag ska köra in gräset från åkern och sedan fodra ut det. Det är varken smart för klimatet eller plånboken.
Rapporten i korthet:
Det är fodret som gör den stora skillnaden i näringsvärde mellan ekologisk och konventionell mjölk.
Skillnaderna har varit kända tidigare men i och med denna ”mjölkrapport” är statistiken säkerställd. Rapporten är en metaanalys av 13 olika mjölkstudier från främst England, Tyskland Italien, men även Sverige och USA. Studierna är mellan åren 2008 och 2011.
Ekologiska mjölkprodukter innehåller i genomsnitt mer av följande ämnen jämfört med konventionella mjölkprodukter:
3 % mer fleromättade fettsyror (PUFA)
64 % mer omega-3 fettsyror
27 % mer konjugerad linolsyra (c9,t11-CLA)
73 % respektive 58 % mer av de långkedjade fleromättade fettsyror EPA och DPA
Konventionella mjölkprodukter innehöll 4 % mer enkelomättade fettsyror och 18 % mer omega-6 fettsyror än ekologiska mjölkprodukter.
Förhållandet mellan omega-6 och omega-3 fettsyror var i genomsnitt 4,3 i de konventionella och 2,4 i de ekologiska mjölkprodukterna.
Fördelar med KRAV-märkt mjölk
KRAV-kor äter KRAV-märkt foder som i huvudsak kommer från den egna gården. Det innebär att fodret odlats utan spridning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel som hotar naturens mångfald och grundvatten.
KRAV-kor betar mer än andra kor. Att beta ger korna naturlig motion och gräs är nyttigt för deras magar. Året om får de äta så mycket gräs de vill – färskt, torkat eller konserverat. KRAV har tydligare regler för bete än vad EU-ekologisk märkning har. Till exempel har KRAV regler för hur mycket gräs en ko ska kunna äta på betet varje dag.
KRAV-kalvar får riktig mjölk och slipper födas upp på pulvermjölk.
Läs mer:
Rapporten, svensk sammanfattning
Läs hela kommentarerna från Alicja Wolk, Jana Pickov och Jenny Alm
Så blir kossan KRAV-godkänd
Kontakt:
Jenny Alm, KRAV-bonde, 070 480 74 62
Lars Hällbom, Regelchef KRAV, 018-17 45 18
Kristin Cooper, Pressansvarig KRAV, 070-665 95 30
Relaterade länkar
Ämnen
Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.