Pressmeddelande -
KRAV-märkt får fortsatt grönt ljus i WWFs fiskguide
KRAV-märkta fiskar får åter grönt ljus i Världsnaturfondens (WWF) Fiskguide 2019. Mängden miljömärkt fisk ökar generellt, men mycket återstår att göra för att man ska nå målen hållbara fiskbestånd i EU till år 2020.
WWF bedömer varje år de cirka 80 matfiskar som finns på den svenska marknaden med trafikljusens färger till hjälp för konsumenter, dagligvaruhandel och restauranger att göra hållbara val av fisk.
Bland de fiskar som får grönt ljus i år och som man kan äta med gott samvete är KRAV-märkt lax, guldsparid, torsk, sej, räkor och sill.
- Vi är glada att miljömärkningar som MSC och KRAV upplevs som ett effektivt verktyg för både konsumenter och restauranger som vill göra hållbara val, säger Cecilia Lenbäck, Affärsområdeschef Livsmedel på KRAV.
Samtidigt som de miljömärkta fiskarna ökar, går det sämre för fyra av de tio vanligaste matfiskarna. Östersjötorsken får fortsatt rött ljus, makrillbestånden överfiskas och MSC-märkningen har dragits in och makrillen har därför fått rött ljus (gult om den fångas i nordvästra eller nordöstra Atlanten). Nordhavsräkor som fiskas utanför södra Norge får rött ljus för att överfisket och dumpningen har ökat, och sill från olika områden går från grönt till gult ljus.
- Det är ett dystert besked att det går sämre för dessa matfiskar och vi välkomnar WWF:s uppmaning till EU att ta dessa signaler på allvar, säger Cecilia Lenbäck.
Av de 80 olika fiskarna på svenska marknaden står de 10 vanligaste för 80 procent av konsumtionen. De fiskar som svenskarna äter mest är lax, sill, torsk och räkor.
Fiskguiden gavs ut första gången 2002, är ett samarbete mellan WWF i 25 länder och ges ut på ett 20-tal språk.
Läs mer om KRAV-certifierad fisk.
Kontakt: Nina Halling, Kommunikationschef KRAV, 070-842 43 73
Cecilia Lenbäck, Affärsområdeschef Livsmedel, 072-545 30 20
Ämnen
Kategorier
Det här är KRAV:
KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAVs uppdrag är att driva utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel samt underlätta för aktörer i livsmedelskedjan och konsumenter att agera ansvarsfullt. KRAV är en ekonomisk förening som ägs av 26 medlemsföretag och organisationer.