Pressmeddelande -
KRAV återkallar godkännande av makrillfiske
KRAV-märkt vild fisk kommer från hållbara bestånd, som är inom biologiskt säkra gränser. Ett bestånd får helt enkelt inte vara i närheten av överfiske och kollaps.
I juni 2010 beslöt KRAV att fiskare skulle ges möjlighet att på vissa villkor få KRAV-märka makrill från Skagerrak och Kattegatt. Ett av villkoren var att fiskeridödligheten i beståndet skulle minska, men det har inte hänt. I höstas rapporterade istället Internationella Havsforskningsrådet, ICES, att fiskeridödligheten i beståndet har ökat till betydligt högre nivåer än vad KRAVs villkor medger.
Det innebär att KRAV inte längre bedömer att det berörda makrillbeståndet ligger inom biologiskt säkra gränser, och därför dras tillståndet att KRAV-märka makrill från Skagerrak och Kattegatt in. Beslutet berör ett mindre antal fiskare.
– Det är verkligen ledsamt att makrillbeståndet på västkusten har
vänt och så snabbt blivit sämre. Dessutom är det extra tragiskt att de
KRAV-certifierade fiskare, som verkligen fiskar med hållbara metoder tvingas
sluta medan de som överfiskar kan fortsätta som vanligt, säger Johan Cejie som
ansvarar för fiskebedömningar på KRAV.
KRAVs beslut om att återkalla godkännandet för makrillsfiske i Skagerrak och Kattegatt innebär att makrill från detta bestånd inte får marknadsföras som KRAV-märkt eller på annat sätt hänvisa till KRAVs namn och märke.
KRAV följer fortsatt beståndets utveckling, och när det är åter inom biologiskt säkra gränser, så finns möjlighet att det godkänns igen.
Läs mer:KRAVs fiskeregler
Godkända fiskebestånd
Kontakt:
Johan Cejie, Försäljningschef och
ansvarig för fiskebedömningar, 018 17 4517
Kristin Cooper, Pressansvarig KRAV, 070-665 95 30
Ämnen
Regioner
Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.