Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hållbart jordbruk kan föda världen

Med hållbart ekologiskt jordbruk kan vi föda världen. Forskning visar att de som har mest att vinna på ekologisk odling är människor i utvecklingsländerna - där behovet av mat är som störst.

Låt oss en gång för alla ta död på myten att det ekologiska jordbruket är ineffektivt och omodernt och saknar möjlighet att föda jordens växande befolkning. Så är det inte. Snarare är det ekologiska jordbruket en nyckel till lösningen av världssvält, konflikter och social orättvisa.

Men först ett konstaterande: Det finns i dag tillräckligt med mat för att försörja alla människor på jorden. Problemet är att maten är orättvist fördelad, mellan rika och fattiga länder och mellan rika och fattiga delar av ländernas befolkning. Även de resurser som behövs för att producera mat: jord, vatten, teknik, och kunskap, är ojämnt fördelade. Lägg därtill att krig och konflikter, bristande demokrati och miljöförstöring hindrar en stabil livsmedelsförsörjning på många håll i världen.

Den senaste tiden har flera debattörer påstått att ekologisk odling ger dåliga skördar, och att det därför skulle vara rent omoraliskt att odla ekologiskt så länge det finns svält i världen. I själva verket finns det inga belägg för sådana påståenden. Tvärtom finns det vetenskapligt stöd för att ett ekologiskt jordbruk ger god avkastning. 

Under 2007 presenterade amerikanska forskare en sammanställning av närmare 300 studier av ekologisk odling. Syftet var att undersöka om ekologisk produktion kan försörja världen med mat. I sitt arbete har forskarna räknat på vad en världsomfattande övergång till ekologisk produktion skulle innebära.

I kalkylen tar de hänsyn till att övergången till ekologiska jordbruksmetoder har olika effekter i nord och i syd. Vi får nämligen inte tro att de lägre skördenivåer som är vanliga vid jämförelser mellan ekologisk och konventionell produktion i nord, även gäller i resten av världen.

Sammanställningen visar att om allt lantbruk lade om till ekologisk produktion skulle avkastningen sjunka något i den utvecklade världen, men tydligt öka i utvecklingsländerna. Flera av de studier som forskarna tagit del av visade att övergången till ekologiskt jordbruk i länder som Argentina, Kina, Nepal, Etiopien och Mali medfört skördeökningar på allt från 50 till 500 procent.

Forskarlagets slutsats är att en global omläggning till ekologisk odling totalt sett skulle ge mer mat än vad som idag produceras.

Jordbruket spelar naturligtvis en viktig roll för tillgången på mat. Men även om dagens rationella jordbruk kan ge stora mängder livsmedel har det sina problem och begränsningar.

De metoder som används i det konventionella industrijordbruket är inte uthålliga. Med hjälp av förädlade utsäden, stora mängder konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel har en hög avkastning uppnåtts - men medaljen har en baksida: Åkermark har förlorats genom jorderosion, den biologiska mångfalden har minskat, vatten och jord har förorenats och lantarbetare har förgiftats.

På lång sikt kommer vi alltså inte att kunna producera tillräckligt med mat om vi inte satsar på mer uthålliga metoder. Dessa metoder kommer inte att vara unika för det ekologiska lantbruket. Allt lantbruk måste utvecklas i hållbar riktning, och systemtänkandet bli vidare. Det kan handla om att utnyttja åkermarken som koldioxidfälla, att sluta kretsloppen mellan stad och land, att använda förnybar energi vid kväveframställning och att bidra till och stötta utvecklingen av hållbara alternativ till kemiska bekämpningsmedel. Här finns ingen motsättning mellan ekologiskt och konventionellt.

I dag bedriver många bönder i tredje världen ensidig, konventionell odling, men utan att ha råd att köpa kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Det ger låga skördar och utarmar på sikt jordarna. Istället borde de fattigaste bönderna utbildas i ekologisk odling som inte kräver att de köper dyra insatsmedel.

Genom att använda ekologiska metoder kan bönder i utvecklingsländer få högre skördar till en lägre kostnad. Det är ett skäl till att FN:s organ för mat och jordbruk, Food and Agriculture Organisation (FAO), anser att ekologiskt jordbruk ger goda effekter på miljö och hälsa och erbjuder ny teknik som kan bana väg för en uthålligare livsmedelsproduktion.

Svenska konsumenter har insett att handel är det bästa biståndet, det syns på den ökande efterfrågan av rättvisemärkt och ekologiskt.

De producenter och konsumenter som vill verka för ett hållbart jordbruk och som är solidariska med bönder i utvecklingsländerna ska absolut välja ekologiskt.

Lars Nellmer, KRAV

Maria Dirke, Ekologiska Lantbrukarna

 

 

Källor:


"Organic agriculture and the global food supply" publicerades den 4 juli 2007 i tidskriften "Renewable agriculture and food systems", vol 22, sid 86-108.

 

 

Ämnen