Gå direkt till innehåll
Några av alla i Gnosjö som arbetar efter "gröna tråden": politiker, lärare, rektor, förvaltningschef, bonde och kockar. I mitten kostchefen Eldin M Salihovic. Foto: Gnosjö kommun
Några av alla i Gnosjö som arbetar efter "gröna tråden": politiker, lärare, rektor, förvaltningschef, bonde och kockar. I mitten kostchefen Eldin M Salihovic. Foto: Gnosjö kommun

Pressmeddelande -

Gnosjö satsar på hållbart och KRAV-certifiering

För att visa restauranggäster att man satsar på hållbarhet och ekologiska livsmedel, väljer många kommuner och regioner att KRAV-certifiera sin verksamhet. I Gnosjö har man gått längre än de flesta. Där har man nu KRAV-certifierat samtliga 18 restauranger på förskolor, skolor och äldreboenden.

– KRAV-certifiering kändes som ett naturligt steg i vårt arbete med ”den gröna tråden” som genomsyrar hela vår verksamhet: att jobba hållbart, klimatsmart och för en bättre balans mellan kött och växtbaserade livsmedel, säger Eldin M Salihovic, som är kostchef i Gnosjö kommun.

    Eldin M Salihovic är kockutbildad och berättar om kostenhetens styrdokument som går hand i hand med KRAVs regelverk, och om kommunens politiska mål att jobba mot Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling.

    – Vi har fullt stöd från våra politiker att satsa på ekologiskt och KRAV. Här samarbetar vi, säger han, och ser som sin uppgift att få med alla i arbetet för ökad hållbarhet. Det räcker inte att bara jobba med köken, menar han. Alla måste vara med på banan: elever, lärare, rektorer och så vidare.

    Samtliga restauranger i Gnosjö är nu KRAV-certifierade med en stjärna. Det innebär att de ska använda minst 25 procent KRAV-godkända livsmedel i sina kök, men de använder redan 42 procent. Inköpen av KRAV-godkända livsmedel kostar lite mer, men alla inköp ryms inom kostenhetens befintliga måltidsbudget. Det klarar de bland annat genom att minska på svinnet och ta vara på så mycket rester som möjligt.

    – Det är fantastiskt roligt att höra om entusiasmen i Gnosjö. Eldin Salihovic och hans medarbetare är värdefulla förebilder för omställningen mot en hållbarare offentlig sektor, säger Staffan Carlberg, Marknads- och regelutvecklare för Restaurang och storkök på KRAV.

    Fakta om KRAV-certifiering av restauranger

    Restauranger kan certifieras på tre nivåer som visar matgästerna hur stor andel av restaurangens mat som är tillagad med råvaror som KRAV räknar som godkända. Ju större andel godkända råvaror, desto fler stjärnor är ifyllda på det särskilda KRAV-märket för restauranger. En stjärna betyder att 15 produkter eller minst 25 procent av råvarorna är godkända av KRAV. Två stjärnor betyder minst 50 procent godkända råvaror, och tre stjärnor minst 90 procent godkända råvaror.

    Ämnen

    Kategorier


    KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel

    KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, och är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV-märkt mat bidrar till ökad biologisk mångfald, god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor. KRAV är en ekonomisk förening, ägd av 23 medlemsföretag och organisationer.