Gå direkt till innehåll
Caroline Larsson och Veronica Deinoff  jobbar tillsammans med Wahida Mathlouthi i Vasaskolans kök. Vasaskolan var den första enheten i Danderyds kommun som certifierades, 2011.
Caroline Larsson och Veronica Deinoff jobbar tillsammans med Wahida Mathlouthi i Vasaskolans kök. Vasaskolan var den första enheten i Danderyds kommun som certifierades, 2011.

Pressmeddelande -

Danderyd väljer att KRAV-certifiera sina kök

Danderyds kommun är den senaste i raden som har KRAV-certifierat sin måltidsverksamhet. Spännande och glädjande att vi nu är i mål, sammanfattar koststrateg Liselott Holgersson som har hållit ihop arbetet.

Av Danderyds totalt 31 enheter i kommunal regi (skolor, förskolor, vård- och omsorgsboenden) är nu 27 kedjecertifierade. De fyra återstående uppfyller nästan villkoren, och ska ansluta senare.

- Vår kommun har som mål att hälften av köken ska vara KRAV-certifierade eller motsvarande till år 2021. Eftersom vi redan hade fem enheter som var KRAV-certifierade sedan flera år tillbaka, så passade en kedjecertifiering väldigt bra, säger Liselott Holgersson.

Det här är en satsning som tydligt visar att vi är med och bidrar till en hållbar utveckling, menar Liselott Holgersson.

- Föräldrar till barn och elever i våra förskolor och skolor är mycket engagerade i hälsa och kost och jag tror att många ser detta som någonting bra och som en trygghet, säger hon.

Själva certifieringsprocessen pågick i ungefär ett halvt år, innan kommunen blev certifierad i april i år.

- Vi har fått fin utbildning av Staffan Carlberg på KRAV och bra stöd från vårt certifieringsorgan, säger Liselott Holgersson.

Certifieringsorganet är det oberoende företag som ska kontrollera att en verksamhet uppfyller vad som krävs inför en KRAV-certifiering, och som sedan kontrollerar verksamheten varje år.

- Vi har kontinuerligt kostmöten för enheterna där de får stöd av varandra, och personalen kommer även att uppdatera sina kunskaper varje år. Det är viktigt att alla vet vad det innebär att vi är KRAV-certifierade, så att de kan svara på frågor från gäster och föräldrar.

Innan certifieringsarbetet startade i Danderyd hade man köpt ekologiska råvaror i flera år och pratat om KRAV, men på några enheter oroade sig personalen för att maten skulle bli dyrare med en KRAV-certifiering.

- De fem enheter som redan var certifierade har bidragit med mycket information om hur det fungerar och bland annat givit tips på vilka livsmedel som är bra att köpa och att inte alla ekologiska livsmedel behöver vara dyrare. Vi kommer att köpa mer baljväxter och grönsaker, vilket ju också är bra för klimatet och hälsan. Sedan ska vi säsongsanpassa inköpen och hålla nere matsvinnet, säger Liselott Holgersson.

En av de KRAV-certifierade enheterna är sedan tidigare certifierad på nivå 2, vilket betyder att minst 50 procent av råvarorna är godkända. De övriga enheterna ligger på nivå 1, med minst 25 procent godkända råvaror. Det är oftast på nivå 1 en restaurang eller måltidsverksamhet inleder sin KRAV-certifiering.

- Vi har valt att gå in på nivå 1 för alla nya enheter i kedjan, och om budgeten tillåter sedan öka inköpen av ekologiska råvaror efter hand. Förhoppningsvis kommer vi att kunna satsa mer på mat och hållbarhet framöver, säger Liselott Holgersson.

Ämnen

Kategorier


Det här är KRAV:

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAVs uppdrag är att driva utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel samt underlätta för aktörer i livsmedelskedjan och konsumenter att agera ansvarsfullt. KRAV är en ekonomisk förening som ägs av 26 medlemsföretag och organisationer.