Gå direkt till innehåll
KRAVs regler ska bli både spetsigare och lättare att använda

Pressmeddelande -

KRAVs regler ska bli både spetsigare och lättare att använda

Bort med regler som ger onödig administration, säkerställ att reglerna skapar hållbarhetsnytta, och höj ribban i regler där vi vill ligga i framkant. Det är några av önskemålen från KRAV-certifierade producenter som ligger till grund för en omfattande regelöversyn som KRAV nu har startat.

– Vi tar ett historiskt omtag och gör en grundlig genomgång av de regler som har skapat hållbarhetsnytta i snart 40 år. Våra kunder vill att reglerna blir tydligare och färre, och vi tar stor hänsyn till deras önskemål. Det kan bli aktuellt både att ta bort gamla och lägga till nya regler, säger Kjell Sjödahl Svensson, regel- och kvalitetsansvarig på KRAV.

Regler som kommer att spetsas till handlar exempelvis om utfasning av fiskmjöl som foder till värphöns, slaktkyckling och gris och att KRAV ska ta fler steg för att säkerställa goda arbetsvillkor för anställda i KRAV-certifierade företag.

Inför regelöversynen har det pågått ett omfattande arbete för att KRAV-certifierade producenter ska lämna synpunkter på nuvarande regler. Deras synpunkter och önskemål har ofta gällt regler som rör alla KRAV-certifierade, exempelvis KRAVs egna regler för miljö- och naturskydd, energiförbrukning och förpackningar.

– KRAV-bönder utgör en stor grupp av KRAVs anslutna producenter, och de har haft många önskemål. Därför ska vi börja med att se över de regler för djurhållning och slakt som har varit barriärer för dem, samtidigt som vi ser över de allmänna regler som gäller för alla kunder, säger Kjell Sjödahl Svensson, regel- och kvalitetsansvarig på KRAV.

Även regelkapitlen om vildväxande produktion, livsmedelsförädling och fiske ska ses över i denna omgång. Översynen av övriga regelkapitel kommer att påbörjas senare.

I samband med översynen har KRAV tagit fram en ny struktur för hur reglerna ska presenteras och hur de ska formuleras språkligt – allt för att de ska bli lättare att använda. En extern referensgrupp bestående av lantbrukare, livsmedelsförädlare, lantbruksrådgivare och revisorer har deltagit i det arbetet.

KRAVs regler kommer även fortsättningsvis att innehålla EU:s regler för ekologisk produktion, som ligger till grund för all ekologisk produktion inom EU.

– Vi tycker det är viktigt att den som är KRAV-certifierad ska kunna hitta all information på ett och samma ställe. Utöver EU:s regler har vi KRAVs egna regler som skapar extra mervärden, och om vi skärper kraven i dem i den här regelöversynen ska det samtidigt ge tydlig kund- och hållbarhetsnytta, säger Kjell Sjödahl Svensson, regel- och kvalitetsansvarig på KRAV.

Delar av regelöversynen kommer att bli klar till nästa regelutgåva, som börjar gälla 1 januari 2026. Fram till dess finns många möjligheter för alla att vara med och bidra till att reglerna blir träffsäkra, relevanta och tydliga.

Fakta om KRAVs regelöversyn

Till nästa regelutgåva från och med 2026 ska regelöversyn göras av nuvarande allmänna regler (kapitel 2, 3 och 20), vildväxande produktion (kapitel 8), slakt (kapitel 10) och fiske (kapitel 17). Dessa kapitel kommer också att få ny struktur och ny enhetlig språkdräkt.

Djurhållning (kapitel 5) får en regelöversyn av vissa delar till utgåvan 2026, och ny struktur och språk först till utgåvan 2027. Livsmedelsförädling (kapitel 9) får endast ny struktur och språklig form till utgåvan 2026, innehållet ses över till utgåvan 2027.

Se mer om KRAVs regelöversyn och hur du kan lämna synpunkter på KRAVs regler.

Kontakt: Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78
Pressbilder: Bilder på Kjell Sjödahl Svensson finns i KRAVs pressbildbank

Ämnen

Kategorier


KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel

KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, och är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV-märkt mat bidrar till ökad biologisk mångfald, god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor. KRAV är en ekonomisk förening, ägd av 22 medlemsföretag och organisationer.