Gå direkt till innehåll
KRAV och Agronod i nytt samarbete om klimatberäkning

Pressmeddelande -

KRAV och Agronod i nytt samarbete om klimatberäkning

KRAV har inlett ett samarbete med Agronod och deras verktyg Agrosfär. I projektet ska man undersöka hur Agrosfär kan underlätta klimatberäkningar för KRAV-certifierade gårdar och samtidigt utveckla KRAVs regelverk för ökad träffsäkerhet.

Efterfrågan och krav på klimatdata från lantbruket ökar, och det blir allt viktigare att rapportera hållbarhetsdata inom livsmedelssektorn. För KRAV är det viktigt att förstå hur denna utveckling kan stärka deras arbete, särskilt i samband med KRAVs pågående regelöversyner. En av de regler som nu gäller för KRAV-certifierade lantbrukare är att stora gårdar ska genomgå klimatrådgivning och beräkna sin klimatpåverkan. KRAV undersöker olika sätt att förenkla detta, och projektet med Agrosfär är ett viktigt steg i detta arbete.

Agronod, som utvecklar den nationella plattformen för lantbruksdata, har med Agrosfär skapat ett verktyg som förenklar klimatberäkning och rapportering. Agrosfär gör beräkningar med hög detaljeringsgrad, baserade på varje gårds unika data och anpassade efter svenska förutsättningar. Verktyget bygger på en beräkningsmodell som är granskad och verifierad av tredje part.

Mer träffsäkra regler

I projektet kommer KRAV-certifierade gårdar att använda Agrosfär för att göra klimatberäkningar och därefter frivilligt dela resultaten med KRAV. Syftet är dels att få insikt i hur verktyget upplevs av de deltagande KRAV-certifierade lantbrukarna, dels att undersöka hur Agrosfär beräknar och redovisar klimatdata på ett tillförlitligt sätt.

Biologisk mångfald är en av många styrkor med ekologisk produktion. I ett pågående projekt undersöker Agronod hur Agrosfär kan utvecklas till att inkludera fler miljöparametrar, som biologisk mångfald. Detta är något som KRAV följer med intresse.

– När vi får insikter om hur KRAV-certifierade gårdar använder Agrosfär kan vi utveckla ännu mer träffsäkra regler och stärka KRAV:s relevans på marknaden, säger Cecilia Lenbäck, vice vd på KRAV.

– Vi är glada över att samarbeta med KRAV för att förenkla klimatberäkningar för svenska lantbrukare och minska dubbelrapportering i olika system, säger Emilia Liljeström, vd på Agronod.

Svante Kaiser är KRAV-certifierad växtodlare och en av lantbrukarna som ingår i projektet.

– Det här skulle kunna vara starten på en förbättringsresa där var och en kan se sin klimatpåverkan och hitta sätt att minska den. Insamlingen av data påverkar oss och därför är det värdefullt att få delta i det här projektet, säger Svante Kaiser.

Projektet startade i november och kommer att pågå i sex månader, med deltagande av cirka 10 KRAV-certifierade gårdar. Vid sidan av detta projekt sker ett internationellt erfarenhetsutbyte mellan KRAV och andra ekologiska standarder och eko-organisationer i Europa och globalt kring insamling och redovisning av hållbarhetsdata.

Fakta om Agrosfär:

  • Ett verktyg för klimatberäkningar inom svenskt lantbruk.
  • Ger detaljerade beräkningar baserade på gårdens unika data, vilket visar effekterna av förbättringsåtgärder på gården.
  • Beräkningar kan göras för hela gården samt specifikt för växtodling, mjölk, nöt- och grisproduktion.
  • Ökad automatisering genom att lantbrukare kan använda data via Agronod-plattformen.
  • Verktyget bygger på en vägledande beräkningsmodell för branschen, granskad och verifierad av oberoende tredje part (verifieringen omfattar nötkött, mjölk och växtodling).
  • Agrosfär utvecklas med stöd från EIP-Agri.

Kontakt:
Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78
Lovisa Madås, kommunikationsansvarig på Agronod, 070-266 29 69

Pressbilder:
pressbilder på Cecilia Lenbäck finns i KRAVs pressbildbank
pressbilder på Emilia Liljeström finns i Agronods mediearkiv

Produktbilder: här finns produktbilder på Agrosfär

Ämnen

Kategorier


KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel

KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, och är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV-märkt mat bidrar till ökad biologisk mångfald, god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor. KRAV är en ekonomisk förening, ägd av 22 medlemsföretag och organisationer.