Gå direkt till innehåll
Mer åker- och betesmark på KRAV-certifierade gårdar 2021

Pressmeddelande -

Mer åker- och betesmark på KRAV-certifierade gårdar 2021

Under 2021 ökade jordbruksmarken (åker och bete) på KRAV-certifierade gårdar med sammanlagt 2,2 procent och utgjorde 17 procent av den totala jordbruksmarken i Sverige. Enbart betesmarken ökade med 3 procent. Det framgår i KRAVs hållbarhetsrapport för 2021, som presenterades på KRAVs årsstämma 28 april. Jordbruksmark på KRAV-certifierade gårdar utgör största delen av den ekologiska jordbruksmarken i Sverige, som 2021 uppgick till 20 procent av den totala jordbruksarealen.

– Odling på KRAV-certifierade gårdar sker utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Tillsammans med den höga andelen naturbetesmarker på KRAV-certifierade gårdar, så bidrar det till ökad biologisk mångfald, säger Linus Källander, ordförande på KRAV.

Samtidigt som alltmer odlas ekologiskt och KRAV-märkt, minskade försäljningen av andelen ekologiskt inom svensk dagligvaruhandel 2021, för tredje året i rad. Det är en utveckling som går rakt emot den kraftfulla försäljningsökningen av ekologisk mat i andra länder runt om i världen.

Enligt KRAVs rapport ”Den hållbara maten” som kom våren 2021 vill många konsumenter handla mer hållbart, men känner sig förvirrade av det växande antalet hållbarhetsmärkningar av mat.

– Konsumenterna behöver guidning för att förstå hur de kan handla hållbart genom att välja ekologiskt. Genom att öka sitt utbud av KRAV-märkt och ekologiskt, kan dagligvaruhandeln, restauranger och offentliga sektorn hjälpa konsumenterna med detta, säger Linus Källander, ordförande på KRAV.

Mer ur KRAVs hållbarhetsrapport 2021:

  • WWF:s Köttguide 2021 gav grönt ljus för KRAV-märkt i alla livsmedelsgrupper, förutom kött även för ost, ägg och vegoprotein. KRAV-märkt kyckling var den enda kyckling som fick grönt ljus.
  • Den nya EU-förordningen för ekologisk produktion som började gälla 2022, kommer att innebära stora utmaningar och merkostnader för många lantbrukare. KRAV har försökt anpassa sina regler till EU-förordningen för att göra övergången till de nya EU-reglerna så smidig som möjligt.
  • KRAV beslutade 2021 om skärpta regler för bättre arbetsvillkor i flera länder (bland annat EU och USA) där ekologiska varor produceras och sedan importeras till Sverige för att KRAV-märkas. Därmed gäller samma principer för alla som producerar KRAV-märkta livsmedel, oavsett var i världen det sker.
  • KRAV har tagit fram nya restaurangmärken och uppdaterat restaurangreglerna för att göra dem enklare och skapa bättre mervärden när det gäller hållbarhet och lönsamhet.
  • KRAV har tillsammans med forskningsinstitutet FiBL utvecklat en plattform för insatsmedel som är tillåtna att använda i svenska ekologiska lantbruk. Plattformen www.insatslista.se innehåller nästan 800 produkter, bland annat jord, gödselmedel och fodermedel.

Läs KRAVs hållbarhetsrapport 2021 här 

Kontakt:
Linus Källander, ordförande KRAV, linus.kallander@krav.se, 073-376 14 62
Nina Halling, kommunikationschef KRAV, 070-842 43 73

Pressbild på Linus Källander finns i KRAVs pressbildbank

Ämnen

Kategorier


KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, och är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV har särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAV är en ekonomisk förening, ägd av 24 medlemsföretag och organisationer.