Gå direkt till innehåll
Foto: White Guide Junior
Foto: White Guide Junior

Pressmeddelande -

​​Fem KRAV-certifierade skolor nominerade till hållbarhetspris

Fem KRAV-certifierade skolor finns bland de tio som har nominerats till KRAVs pris Årets hållbara offentliga restaurang. Priset delas ut på White Guide Junior-galan i Malmö 17 september.

KRAV-certifiering är ett av flera hållbarhetskriterier som juryn utgår från när pristagaren utses. KRAV delar ut priset i samarbete med White Guide Junior, och tävlingens jury ser till helheten när de bedömer hållbarheten i skolrestaurangerna.

- Vi ser att de skolor som satsar på KRAV-märkta livsmedel ofta jobbar med frågor som matsvinn, minskar på köttet och serverar mer svenska grönsaker och baljväxter. Det gör också att måltidskostnaderna på KRAV-certifierade skolor inte brukar öka, säger Staffan Carlberg, Marknads- och regelutvecklare för Restaurang och storkök på KRAV.

Syftet med White Guide Junior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor och skolor runt om i Sverige. Inför nomineringen har man besökt cirka 250 skolor och tittat på sådant som måltidsmiljö, smak och näring i maten, pedagogiskt samarbete, kommunala satsningar och andra saker som bidrar till att höja måltidsupplevelserna för eleverna.

På galan i september presenterar White Guide Junior också årets upplaga av Sveriges enda skolrestaurangguide, Sveriges bästa Skolmåltider. Där finns alla nominerade till Årets hållbara offentliga restaurang med, liksom de nominerade i åtta andra kategorier för skolrestauranger.

De nominerade till Årets hållbara offentliga restaurang:
Byskolan, Lund (KRAV-certifierad med 3 stjärnor)
Skogsbackens förskola, Stenungsund (KRAV-certifierad med 3 stjärnor)
Tullängsgymnasiet, Örebro (KRAV-certifierad med 2 stjärnor)
Hagaskolan, Varberg (KRAV-certifierad med 1 stjärna)
Älvkullegymnasiet, Karlstad (KRAV-certifierad med 1 stjärna)
Kyrkmons skola, Sundsvall
Landamäreskolan, Göteborg
Skapaskolan, Huddinge
Strandskolan, Tyresö
Svansjöns förskola, Malmö

Fakta om KRAV-certifiering av restauranger:
1 stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
2 stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
3 stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel

Kontakt:
Staffan Carlberg, Marknads- och regelutvecklare Restaurang och storkök KRAV, 070-311 05 70
Nina Halling, Kommunikationschef KRAV, 070-842 43 73

Ämnen

Kategorier


Det här är KRAV:

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAVs uppdrag är att driva utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel samt underlätta för aktörer i livsmedelskedjan och konsumenter att agera ansvarsfullt. KRAV är en ekonomisk förening som ägs av 26 medlemsföretag och organisationer.